Europa webgids

Op internet zijn veel websites te vinden over Europa en de Europese Unie, bijvoorbeeld over de Europese verkiezingen en over werken in het buitenland. Deze webgids wijst je de weg. Als je het antwoord op jouw vraag hiermee niet vindt, neem dan contact met ons op of kom langs bij de informatiebalie.

De webgids wordt regelmatig aangevuld en bevat momenteel de volgende onderwerpen:

  • Werken over de grens
  • Ondernemen in Europa
  • Algemene informatie over de EU
  • Europese verkiezingen

 


werken over de grensWerken in Europa

EURES kan je helpen met alle regelgeving omtrent werken in een ander Europees land. Ook staat er een vacaturebank online, kun je je CV uploaden en een zoekprofiel voor vacatures maken. Het UWV kan je doorverwijzen naar een EURES-adviseur.

Bureau Duitse Zaken geeft voorlichting over de regels rondom werken in Duitsland, zoals ziektekosten, hypotheek, pensioen, werkloosheid en kinderbijslag.

Als je in een ander Europees land wil werken, kun je je CV opmaken volgens het Europass-format, waardoor het voor niet-Nederlanders makkelijker wordt je CV te begrijpen.

Wordt je diploma erkent in het buitenland? Check het in een paar stappen bij NUFFIC.

De Rijksoverheid heeft op een rijtje gezet wat je allemaal moet regelen en weten voor werken in het buitenland of emigreren. O.a. visa’s, reisadviezen en belastinginformatie.

 

VACATURESITES WERKEN IN HET BUITENLAND

De EDR-jobrobotor is een handige zoekmachine met vacatures uit de Eems-Dollard-regio (grensgebied Noord-Nederland en Duitsland).

Landen-startpagina met vacaturesites en informatie over werken, per land.

Werken bij de EU geeft voorlichting over banen bij de Europese Unie, voornamelijk in Brussel. Er staan voornamelijk traineeships op de website.

Zoek via Eurojobs met de uitgebreide zoekfunctie naar vacatures in het buitenland.

Op deze Nederlandse vacaturesite genaamd Monsterboard kun je ook je internationale vacatures vinden. Schrijf je in, plaats je CV en reageer op een geschikte vacature.

 

 

UITZENDBUREAUS WERKEN IN HET BUITENLAND

Jobdirekt is een uitzendbureau dat bemiddelt voor werk in Duitsland. Er zijn vacatures in de techniek en productie. Jobdirekt heeft een vestiging in Emmen, tel. 0591 648 395.

Careertrotter en Globaljobbing hebben banen in Europa waarvoor ‘native speakers’ nodig zijn. Zo zijn er banen in de klantenservice in Engeland of Ierland voor Nederlandstaligen.

 

 

 

Ondernemen in Europa

Vlaggen_Berlaymont

UITGELICHT

Uw Europa: Praktische gids voor zakendoen in Europa geeft basisinformatie over uw rechten als ondernemer in Europa, bijvoorbeeld over BTW, export, het starten van een nieuw bedrijf of het aannemen van personeel in een ander EU land.

Het programma Erasmus voor jonge ondernemers is bedoeld voor jonge, aanstaande en ervaren ondernemers uit verschillende landen die van elkaar leren.

ORGANISATIES

De Kamer van Koophandel verstrekt veel informatie over internationaal zakendoen. Alle diensten staan op een rijtje op de pagina De Kamer van Koophandel en Europa.  Er is een aparte pagina voor Import en Export.

Het Ministerie van Economische Zaken geeft op de website Internationaal ondernemen informatie over nationale regelgeving en subsidiemogelijkheden.

De EU verstrekt subsidies die voor u als ondernemer interessant kunnen zijn. Onze gastorganisatie Europees Bureau Diensten Drenthe (voorheen Europaservicepunt) kan u hierbij ondersteunen.

In Noord-Nederland is SNN de managementautoriteit voor EFRO-subsidies voor regionale ontwikkeling.

Agentschap NL biedt diensten aan aan ondernemers met duurzame, innovatieve of internationale ambities. Bij Agentschap NL kunnen subsidies worden aangevraagd zoals SDE+ of WBSO, maar Agentschap NL geeft ook voorlichting over EU-subsidies zoals Horizon 2020.

 

 

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE EU

UITGELICHT EU_vraagteken

Op de EU-startpagina is uitgebreide Nederlands informatie te vinden over alles dat met de EU te maken heeft, zoals informatie over totstandkoming en lidstaten van de EU. 

Op de website Europa-nu vind je praktische achtergrondinformatie over Europa, politiek nieuws, actuele discussies en een agenda met Europa-gerelateerde evenementen.

Presseurop is een overzichtelijk platform voor debat en opinie over Europa. Er staan artikelen op uit de Europese pers over politiek, maatschappij, economie, wetenschap, cultuur en Europa in relatie tot de wereld. De berichten zijn beschikbaar in 10 talen.

 

EUROPESE INSTELLINGEN

De Europese Commissie in Brussel is het dagelijks bestuur van de EU. De Nederlandse politica Neelie Kroes is als Eurocommissaris lid van de Europese Commissie, met als vakgebied de Digitale Agenda.

De Europese Commissie heeft in elk land van de EU een vertegenwoordiging, dus ook in Nederland. Zij vertegenwoordigt de Commissie en heeft een belangrijke informatiefunctie voor Nederland.

Het Europese Parlement bestaat uit 785 parlementariers uit de 27 lidstaten. Zij worden gekozen tijdens de Europese verkiezingen, die in 2014 weer plaatsvinden. Er is ook een Nederlandse website met informatie en nieuws over het Europees Parlement.

De Raad van de Europese Unie bestaat uit de ministers van de lidstaten en spreekt zich uit over het beleid en de begroting van de EU. Als er bijvoorbeeld gesproken wordt over financieel beleid, zitten alle ministers van financien bij elkaar.

De Europese Raad is de raad van alle 27 staatshoofden van de EU en wordt beschouwd als de machtigste Europese instantie. De Europese Raad beslist over de politieke agenda en Europese integratie. Herman van Rompuy is voorzitter van de Europese Raad.

 

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE EUROPESE VERKIEZINGENTwitter_verkiezingen

Overzichtswebsite Europese Verkiezingen  www.europeseverkiezingen.com Deze website biedt een overzicht van nieuws en achtergronden over Europese Verkiezingen. De site is gekoppeld aan de nieuwssite www.europa-nu.nl

Europees Parlement  www.europeesparlement.nl Website van het Nederlandse informatiebureau van het Europees Parlement. Voor meer informatie over hoe het EP werkt, welke ontwikkelingen er zijn en wat voor activiteiten er worden georganiseerd.

European Parliamant                                               http://www.europarl.europa.eu Engelstalige officiële webpagina van het Europarlement. Informatie over de campagne ‘ Act React Impact’, nieuws, media en achtergronden.

 Pinokkiofactor                                                                www.pinokkiofactor.eu onderzoekt het waarheidsgehalte van beweringen over de Europese Unie. Het is een onafhankelijke website.

Niet gevonden wat je zocht? 
Neem contact op met Europe Direct Drenthe: 
info @ europedirectdrenthe.nl of tel 0591-68 51 86 / 0591 64 52 77.